30.09.2008

Converse Modası (?)

Beyaz Converselerden bugünkü çizme modellere geçiş mücadelesi midemi bulandırmaya başladı iyice. Zamanının asi ve aykırı ruhunu temsil eden, Larry Bird efsanesinin sürüklediği Boston Celtics zamanının simgelerinden olan Converse artık "şekil" kaygısı içeren insanların, türbanlı kızların, komunizme hayır nidaları atanların, kısacası alakalı ve alakasız olmak üzere bütün gençliğin tabanlarını korumakta ne yazık ki.
Çocukluğumuzda severek giydiğimiz yırtık pırtık converseli fotoğraflarımdan utanır hale gelmekte varmış bu hayatta. Nerde o çamaşır makinesine attığımız zaman bile o geçen kısa süreda ya birşey olursa korkusuyla azap dolu bekleyiş yaşadığımız günler.. İplerini birbirine bağlayıp boynumuzdan astığımız kumsalda yürüdüğümüz güzel günler..


Dönüm noktalarından en keskini Nike'ın Converse markasını almasıyla gerçekleşti. Daha önce 4-5 klasik, all-star ve basketbol modelleri olan marka bir anda binlerce çeşitle piyasaya girdi. Böylece her tarza her insana hitap ederek tüketici yelpazesini genişletti. Bu arada dur durak bilmeden fiyatı da artmaya devam ediyor. Special Edition adı altında fiyat arttırma politikalarından geri kalmıyor tabi arkasında Nike olduktan sonra pazarlamasında. Girişte konu ettiğim çizme, topuklu, hede hödeli modellerle artık bambaşka bir boyuta geçmiş durumda markalaşma. Hem Anarşi simgeleriyle hem de günümüzün popüler ikonlarıyla bir markayı satmak gerçekten tez konusu olabilecek bir düzeyde.


Bu markalaşma ve Nike'ın altına girme projesinin getirdiği başka bir yenilikte tabii ki taklitçilik ve ucuz işçilik gerçeği. Böylece Converse sahibi olmayan insan kalmadı ortalıkta. Aykırı olmanın göstergesi olan marka ayırıcı olma yolunda emin adımlarla ilerledi en azından Türkiye pazarında ve "piyasa"sında. Pazar demişken bildiğimiz salı pazarında da Converseler tezgahta kiloyla gitmekte artık.

Sanallaşan dünyanın getirdiği modalardan birinin de kurbanı olmaktan kurtulamaması şaşırtıcı değil tabii ki. Feysbuk, yonja benzeri sitelerde artık her 3 profilden birinde görebileceğiniz converse fotoğrafları aslında anlatmak istediğim bütün herşeyi çok net şekilde açıklıyor. Bütün gençliğin sözde isteği "farklılaşma" çabası içerisinde bu converse-sel "robotlaşma" gerçekten ilginç.

Beyaz yırtık converselerini özleyen yeni "adidas" sever...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

harika tespitler yapmışsın murat. 12 yaşında, üzerinde anarşi simgesi olan ayakkabı giyen bir gençlik geliyor, gümbür gümbür. converselerin fosforlu renkleri midemi bulandırıyor artık.
kumlu-gri eski püskü görünümlü converselerimi özledim.